12.1.18

La Donzella del Gorg de Noedes | Mitologia catalana

La donzella dels gorgs de Noedes és una ogressa catalana que, segons Joan Amades, viu al fons dels llacs del mateix nom, al costat d'un tresor enorme vigilat per un terrible drac. De vegades, la donzella és recordada pels catalans per espantar les criatures. 

Altres llegendes expliquen que els gorgs de Noedes eren indrets temuts pels pagesos, que s'estaven de llançar-hi pedres per por de desencadenar tempestes.També hi ha llegendes que parlen d'objectes perduts en aquests estanys i que ja no seran recuperats fins temps després, i molt lluny del lloc.

El conjunt pirinenc dels Gorgs de Noades o de Nohèdes és constituït pel Gorg Estelat, el Gorg Negre i el Gorg Blau. 

Pel que fa al proper Gorg Negre, es diu que és tan profund que alberga un palau de dimonis i que tan aviat com es llença una pedra, aquests surten, salten i se senten grans ràfegues (suposem que d'aigua). Fins i tot sembla que les grans truites que es pescaven en aquests gorgs també eren dimonis i que quan es posaven a la paella, s'escapaven per la xemeneia.

Al seu poema 'Canigó, Mossen Jacint Verdaguer, va dedicar unes estrofes als gorgs de Noedes: 

Adéu, los de Noedes,
Estany Negre, Estany Blau i l'Estelat,
espills d'eixes pinedes
i deix cel de safir immaculat!

Mossen Jacint Verdaguer. Canigó. (XII, 115-118)

El Gorg Estelat de Noedes és un estany o gorg d'origen glacial al municipi de Noedes, al Conflent (Catalunya Nord). És el més gran dels gorgs de Noedes, a la capçalera de la vall de Noedes, a uns 400 metres del Pic de Madres, a la Serra de Madres. La seva aigua, via les rieres de Noedes primer, i de Callau, després, acaba desguassant a la Tet. Durant un temps, fa vora un segle, una part del cabal satisfeia les necessitats de la població de Jújols, on hi arribava via un canal (en l'actualitat, camí d'accés).

Pel que fa al Gorg Negre, és un estany de la capçalera de la Vall d'Évol, d'on neix el riu d'Évol, tributari per l'esquerra de la Tet, al Conflent. Es considerat dins el grup dels Gorgs de Noedes, situats a la veïna vall de Noedes, al vessant sud de la Serra de Madres.

Respecte a Serra Madre, crida l'atenció aquest nom, relacionat amb matriu o orígen i amb un possible sentit de deu o naixement d'aigua. És un nom que es troba en altres llocs, relacionat amb Madrona, com és el cas de Sant Cugat, on hi ha el Puig Madrona. 

Fonts: 

· Manuel Martín Sánchez. Seres míticos y personajes fantásticos españoles 
· Wikipedia 
· Web: http://www.lacsdespyrenees.com/lac-411-Gorg_Estelat_ou_lac_de_Noh%C3%A8des.html 
· Àlvar Valls. Pirineu de Verdaguer: els noms de lloc del poema "Canigó".



T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?



#paisoscat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada