11.1.18

Personatges de la mitologia catalana | Països Catalans, Occitània i l'Aragó


La mitologia catalana és el conjunt de mites, llegendes i rondalles que podem trobar a la nació catalana. Malgrat haver estar sovint menyspreada, és una de les més riques del món. Com que la nació catalana ha abastat diversos territoris al llarg de la seva història, podem entendre que el patrimoni mitològic català és també el que compartim amb el País Valencià, l'antic Regne de Mallorca (actuals Illes Balears), Andorra, la Catalunya Nord, Occitània, l'antic Regne de Nàpols, Sicília, Sardenya, Còrsega i l'antic Regne de l'Aragó.

La mitologia catalana es nodreix de les històries que les generacions han tramès de pares a fills al llarg dels segles. Es fonamenta en narracions, moltes de les quals de transmissió oral (contes, llegendes i cançons), centrades en personatges singulars, que expliquen fenomens astrals o meteorològics, debaten qüestions sobre l'existència de construccions o donen sentit a tradicions. Molt sovint aquestes creences aparentment innocents són fruit d'un important bagatge espiritual pagà. A la mitologia catalana podem trobar mites genuïnament catalans o bé tradicions que compartim amb altres nacions.

Expliqueu-nos un mite, personatge, conte o llegenda típic de la vostra vila o comarca al correu: cemcatinfo@gmail.com | Ajudeu-nos a fer el directori més complert de la mitologia pròpia dels Països Catalans. 


En aquest article llistarem per ordre alfabètic alguns dels personatges més populars de la mitologia catalana i en articles posteriors els anirem estudiant en detall i de manera separada. | (Il·lustració: Apel·les Mestres).

A

Abat de Poblet, Ahmet, Aixa, Alarbs, Al-Hem, Àliga, Àliga de Barcelona, Àliga de la Patum de Berga, Alfons El Cast, Aloges, Ànima de Cantiret, Antípodes, Antoni Abad (Sant), Aparietencs, Arca d'en Noé, Arrencapins, Arbre de Nadal, Arbre embruixat d'Altea, Arca d'en Noé,  Ares (déu),  Arrenca Pins.

B
Banyeta o Banya torta, Banyut, Balanguera, Barbut, Barons de la Fama, Barruguet, Batllessa, Begía, Bella Pinta, Bensor, Bes, Bones dones, Bou, Senyor de Bor (déu), Reina de Bor (deessa), La Fou de Bor, Bosc, Bosc des Diable de Formentera, Botargues, Bruixa, Bruixa de la Pinta, Bruixes d'Altafulla, Bruixes del Burriac (Cabrera), Bruixot, Bubota o Mumerota, Bubú de Manacor, Bufanúvols, Bufim bufaina.

C

Cabíria o Cabra (deessa) de Cabrera, Cabra (deessa)Cabraboc de Ripollet, Caganer, Sant Cagat o Sant Cugat, Cagueme, Canet de Sant Llàtzer, El Canigó, Camps Catalàunics, Camunyes, Calder o Caldera, Capdanser, Capgros, Carboners, Capítols Matrimonials de Barbastre, Carlemany, Carmençó, Castanyera, Castell del Burriac, Castellers, Cavall Bernat, Cenobolans, Cerdet, Ciutat de Paradela, Ciutat de Caïm, Clemència, Crespell, Cocollona de Girona, Comte Amat Llopis, Comte Arnau, Comte Estruc, Comte Mal, Comte Salomó de Cerdanya i Urgell, Colom (déu), Coloma (santa i deessa), Cova, Cova de la Bona Dona del Montcabrer (Cabrera), Cova del Rull de la Vall d'Ebo, Cornut, Creu de pedra d'en Tito de Fontllonga, Cuca o Cuca Fera, Cucala.

D

Dama Blanca, Diables boets o Diable boiet, Diluvi, Dimoni, Dimoni Cucarell, Dimoni escuat, Dimonis de la Patum, Dimoni d'Or, Dimoni Pelut, Dip, Donzella de NoedesDones d'aigua, Donyet, Donyets de Nàquera, Es Drac de Caldes o Caldes d'Estrac, Dragó o drac, Dragó del Puig, Dragona o draga, Dríades, Dolmens.

E

Emperador de la Xina, Encantada del Prestill, Encantada Guilleuma de Montsoliu, Encantades de Sant Joan (Viladrau)Encantades de la Vall de Ribes, Encantades, Encantaries, Esclafamuntanyes, Escolltim escoltaina, Espantamainades, Espasa de Vilardell, Estanys.

F

Fades, Faies o falles, Fameliar o deus famelians, Ferrabràs, Ferrer Pere Llordà d'Isona, Frare Flairon o Flairol, Flordeneu, Fraret o duendet de la cova del frare, Foguerons de Sa Pobla, Follets, Foners de Mallorca, Font de Caneletes, Font del Gat, Forçut de Xixona, Fort Farell, Fra Joan Garí, Fumera, Fulla (deessa).


G

Gals CatalauniGambeto, Gambutzí o Gambusí o Gambosí, Gall de Nadal, Galls de Gorga, Galzeran de Pinós, Garneu, Garrover des Diable, Gegant, Gegant de la neu, Gegant del Pi, Gegant del Romaní, Geni, El cavaller Gentil, Gerió, Ginebreda, Gira Muntanyes, Gnoms, Goges, Goges de les coves de Campelles, Golluts, Gorgs, Gorguina o Gorgona, Gos Cerver, Groc de Forcall, Greixer, Guifré el comte

H

Heracles / Hercules, Hivernàs, Home de la Mar, Home de Neu, Home del paraigües, Home del sac, Home dels nassos, Homenet, Home salvatge, Homo de sa colzada.

I

Illa de les dones, Illa de la Pedra Imant, Infant Sant de Casserres.

J

Jana, Jaume I, Jep Xic, Jesuset, Joan de l'ós, Sant Josep, Judici del Comte Salomó.

Ll

Llacs, El llangardaix d'en Pere Maury, Llenyataire, Lleó de la Barcelona, Lleona de Girona, Lliri, El Castell i el ferrer LlordàLlopa de Calella, Lluert del Coll de Canes, Lluís el Pietós, Lluna Bruna.

M

Manantials de Penyiscola, Mansuet, Manta de Sant Pol, Malavella, Mare de Deu, Marfantos, Maria, Maria Bruta, Maria Castanya, Maria Enganxa, Marieta de l'Ull Viu, Mariona, Marmotot, Marraco, Martinet, Maruga, Mascarat de Calp, Mascle Cabró, Matrull de Barcelona, Melusina, Mialta, Micó, Minairons o Menairons, Miracle de la Llum de Manresa, Mirmanda, Miquelot, Moixina, Monja Santa Pau, MolsosaMoreneta, Moro Mussa, Mussols, Mort, Muça, Mumerota, Muladona, Mulassa, Murtra, Negret, Nonell o Gos Nonell.

N

Nicolás Peris, NoéNoi i noia de neuNonell de la neu del Pirineu, la núvia de l'Espluga de Cuberes, Nyítol.

O

Odi (déu), Ogre, Ogre de la caputxa negra, Ogressa, Oreneta, Osa o Mare Osa, Oca, Otger Cataló, Ou com balla.

P

País de les Amazones, Pabordes, Pabordesses, Paitida, Païtodes, El Palau dels catorze vents, Palaimón de Palamós (déu), Papu, Pardinot, Pare de la neu, Pare Esmè, Pare Llop, Pare Su de Montserrat, Pardalot, Parrot, Passadís de Benacantil, Pastorets o Pastorells, Pastorets ballarins, Patge Fumera, Patge Gregori, Patge Xiu-Xiu, Patufet, Patum, Peix Nicolau, Penó de Santa Eulàlia, Pere Boter o Pere Porter o Perot, Pere Maury el càtar, Pericó, Perot, Perot Rocaguinarda, Perpètua de Gaià, Pesanta, Pi, Pi del soldat, Pi de Centelles, Pic d'en Noé, Pirene, Poneta, Pont del diable d'Isòvol, Pont del diable de Martorell, Poma, Pol o Apol (déu), Pollet de Pasqua, Pont del Diable, Por, Princesa, Puig de Ses Bruixes de Mallorca, Puigmal.

Q

Quarantamaula, Quatre barres.

R

Ram o Ramillet Santjoanenc o de Sant Joan, Rat Penat, Rei en Jaume, Reina de Bor, Reis Mags d'Orient, Rellotge de Sant Pol, Repicatruges d'Argentona, Rosa d'Abril, Rosa de Sant Jordi, Roc o Sant Roc, En Rotllà. 

S

Saginer, Salomó (Comte), Samsó, Sant Jaume, Sant Jordi, Sant Joan de Plata, Santa Llúcia, Sant Avi, Sant Cristòfol, Sant Martí d'Arenys de Munt, Sants de la Pedra, Santa Teresa, Sants barbuts, Sardana, Sardina, Sarraïns, Sastre de Paül, Sastre Tito de Fontllonga, Satanàs, Sebastià (Sant), Sem, Senyera, Senyor de Bor, Serena, Serpent de Manlleu, Serp-Dimoni, Serp de tres caps, Setmana dels barbuts, Set-ciències d'Arenys de Mar, Sibil·la, Simanya, Simiot, Sirena o Çerena, Soldat, Soler de Vilardell, Sol Solet.

T

Talaiots, Tallaferro el comte, Tamarro, Tanit, Tarasca, Terra de la Cucanya, Terra de Xauxa, Timbaler del Bruc, Tinyosa, Tio dels Ossos, Tió de Nadal, Tombatossals, Toni o Butoni, Tor o Toro (déu),  Toret de Terol, Trabucaires, Tragapinyols, Trencacampanes, Trucafort, Truita del Gorg Negre, Truja d'Argentona, Tuta, Tutau.

V

La Vaca de Vacarisses, Vell del mar o Vell marí, Vella Brígia, Vella d'Engolasters, Vella Quaresma, Velleta de Toix, Vellot, Verge, La Veu de la Castellana, Víbria.

U

Urquesses.

X

Xosses o cabanyes de pedra de Crevilent.

Z



T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Curs d'Introducció a la Mitologia Catalana 2021
Classes particulars virtuals: contacta'ns a cemcatinfo@gmail.com 




#paisoscat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada