20.11.18

La cova de la Fou de Bor | La reina de Bor | Llegendes de la Cerdanya

Imatge del llac interior de la Fou de Bor, lloc de llegendes, a La Cerdanya

Actualment Bor és un nucli de població del municipi de Bellver de Cerdanya, a la Baixa Cerdanya, situat a la plana de la Batllia, al peu del serrat de la Quera, a una altitud de 1.100 m. entre els torrents de la Bavosa i de la Fou de Bor, a prop de Beders, al marge esquerre del riu Segre.

Al sud del poble hi ha la font de la Fou de Bor i, a prop seu, al cingle del serrat, hi ha un complex de coves que formen el conjunt de Coves de La Fou de Bor. S'hi té accés per les boques de la Tuta Gran, que és la principal, la Tuta Freda, la Tuta Petita i la Tuta de Dalt. Té una extensió d'almenys cinc quilòmetres. A prop d'aquest conjunt hi ha una altra cova, la Tuta d'Ambret. Hi han estat trobats vestigis de vida humana des d’època prehistòrica.

A l'exterior hi ha una abundant deu d’aigua ben freda, que surt per uns forats que hi han al mig d’unes gran formacions rocoses i l’aigua, en baixar, es dispersa en diversos torrentets que van a parar a un principal conegut com a Torrent de La Fou.

En aquestes contrades hi ha dues llegendes breus però boniques sobre aquesta petita vila i que aporten alguns personatges a la mitologia catalana: la reina i el senyor de Bor, els seus fills i les coves de la Fou de Bor.


La cova de la Fou de Bor

Un dona molt bella de Bor estava al riu i un senyor la va veure. Li semblà tan bella que li demanà la mà i es casaren amb una condició de la jove: mai podia entrar a la sala de gel de la cova. Van viure feliços i van tenir fills. Un dia que ella no hi era va entrar a la sala prohibida. Caigué desmaiat i al despertar-se es va trobar a l’entrada de la cova, va voler entrar i no va poder. Mai més va tornar a veure ni a la seva dona ni als seus fills.

La reina de Bor

Una altra llegenda diu que la reina de la Fou de Bor va anar de part i va acudir a una llevadora de Bor. Si en acabat d’assistir al part la llevadora no s’hagués rentat les mans, tot el que hagués tocat se li hauria convertit en or, però se les va rentar a la riera. Va pecar de neta.





T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?

Curs d'Introducció a la Mitologia Catalana 2021
Classes particulars virtuals: contacta'ns a cemcatinfo@gmail.com 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada