15.4.21

Club de lectura online amb en Jordi Bilbeny: La sardana i la religió de les bruixes | 18 abril - 9 maig


Us recomanem el 3er Club de Lectura en Línia amb En Jordi Bilbeny del Club dels Diumenges. Serà sobre el llibre La sardana i la religió de les bruixes del mateix autor. Per si no l'heu llegit, us en deixem la sinopsi:

El 5 d’agost del 1552, a Olot, els cònsols i jurats de la Casa de l’Almoina, convocats i reunits pel nunci Pere Salvador Brugats, prohibeixen «lo ball de la sardana y altres balls deshonests». És el primer registre de l’existència de la sardana, que apareix com un ball enemic de la moral i les creences establertes per l’Església catòlica.

A partir d’aquest succés, Jordi Bilbeny engega un «gran viatge a la recerca dels fets» que indaga entre els «bocins de mirall» del passat la relació entre les bruixes, conservadores de les tradicions i els cultes precatòlics, i la dansa catalana per excel·lència. La sardana i la religió de les bruixes és una obra exhaustiva, que revela els fonaments pagans de la sardana i la persecució a què va ser sotmesa pels estaments de l’Església i les classes dominants, paral·lela a la que es va dur a terme contra la bruixeria.

De les actes dels processos inquisitorials fins a festes populars com el Ball del Cornut de Cornellà del Terri, de l’obra de poetes com Salvador Espriu a les arrels basques de la cultura ibera, Bilbeny ens embarca en un viatge per l’imaginari cultural català, sempre desvetllant les veritats que s’amaguen més enllà dels relats oficials. En la seva cerca, ens descobreix l’autèntic caràcter d’alguns dels indrets mítics de la geografia de Catalunya i, en última instància, ens porta a reflexionar no només sobre la sardana i moltes de les nostres tradicions, sinó sobre el veritable origen de la cultura catalana.

Reunió informativa:

DIJOUS 15 D'ABRIL, A LES 8 del vespre (GRATUÏTA i oberta a tothom). Un cop inscrits, us en facilitarem l'enlllaç per tal de connectar-vos-hi.

Dates del 3r Club de Lectura en Línia:
 
DIUMENGES 18 i 25 D'ABRIL: de 8 a dos quarts de 10 del vespre.
DIUMENGES 2 i 9 DE MAIG: de 8 a dos quarts de 10 del vespre.

Preu del 3r Club de Lectura en línia:
35 euros/no adherits (cicle complet)
30 euros/adherits (cicle complet)

Aforament màxim: 20 persones.
Acceptació de participants per estricte ordre d'inscripció.

Tipus d'acte: 3r club de lectura en línia amb En Jordi Bilbeny. El Club dels Diumenges.
Nom de l'acte: 3r club de lectura en línia amb En Jordi Bilbeny: La Sardana i la religió de les Bruixes.
Lloc: acte online.
Data i hora d'inici: 18-04-2021 20:00h
Data i hora de finalització aproximada: 09-05-2021 21:30h
Organitza: Institut Nova Història
Preu d'inscripció: 35€ no adherits / adherits: 30€


.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada