27.12.17

Georg Friedrich Creuzer

Georg Friedrich Creuzer (Marburg, 10 de març de 1771 - Heidelberg, 6 de febrer de 1858) va ser un mitòleg, filòleg i arqueòleg alemany.

Va néixer a Marburg, fill d'un enquadernador. Després d'estudiar a la Universitat de Marburg i a la Universitat de Jena, es va establir a Leipzig com a tutor privat. En 1802 va ser convocat per integrar el claustre com a professor a Marburg, i dos anys més tard, com a professor de filologia i història antiga a la Universitat de Heidelberg, establint-se en aquesta casa d'alts estudis prop de quaranta-cinc anys, amb la sola excepció d'un breu període en què va romandre a la Universitat de Leiden, durant el qual la seva salut es va ressentir bastant pel clima. 

Creuzer era amic personal de Johann Wolfgang von Goethe i Clemens Brentano. En aquells dies, durant una excursió a l'abadia de Neuburg, prop de Heidelberg (1804), va conèixer a la poetessa Karoline von Günderrode, i es van enamorar, encara que ell ja era casat amb una dona que li treia tretze anys. Amb el temps, els esposos es van reconciliar, i Karoline es va suïcidar a les riberes del Rhin. Durant molts anys Creuzer va impedir que es publiqués Melete, l'últim llibre de Karoline, on apareix la història d'aquest amor.

El 7 d'octubre de 1799, s'havia casat amb Eleonora Sophia Müller, vídua del científic financer i economista Natanael Gottfried Leske. Després de la seva mort, es va casar el 9 de novembre de 1831, amb Anna Jacobina Sebastian, la filla del patòleg Friedrich Jacob Christian Sebastian. Tots dos matrimonis van romandre sense fills.

Amb les seves conferències sobre temes arqueològics , va establir la tradició d'aquest tema a la Universitat de Heidelberg, d'on el 1866 va sorgir l'Institut Arqueològic (avui Institut d'Arqueologia Clàssica). El 1835, la Col·lecció Arqueològica Creuzer Antiquarium Creuzerianum va ser donada a la Col·lecció Arqueològica de la Universitat de Heidelberg. L'1 de maig de 1845 va retirar-se a petició pròpia.

Creuzer va ser un dels principals fundadors del Seminari de Filologia establert a la Universitat de Heidelberg a 1807. La Académie des Inscriptions et Belles-Lettres de París, li va concedir la membresía, i de part de l' Gran Duc de Baden li va ser atorgada la dignitat de conseller privat.

Creuzer va rebre el 31 d'octubre de 1817, el doctorat honorífic teològic de la Universitat de Marburg, i el 1844, el de la Universitat de Heidelberg. El mateix any, va ser nomenat ciutadà honorari. El 1825 Friedrich Creuzer va ser nomenat membre de l'Académie des Inscriptions et Belles-Lettres. Des de 1846, era un membre estranger de l'Acadèmia de Ciències de Prússi. A més, va formar part de les acadèmies científiques de Munic (1808), Göttingen (1844) i Viena (1848). El 1834 va ser acceptat com a "comandant" en l' Ordre del Lleó Zähringer; el 1849 va ser guardonat amb l'Ordre Pour le Mérite i en 1853 l' Ordre Maximilian de la Baviera per a la Ciència i l'Art.


Obra:

El primer i més famós treball de Creuzer, va ser el seu Symbolik und Mythologie der alten Völker, besonders der Griechen (1) (1810-1812, Segona ed. 1819, Tercera ed. 1837), treball en el qual va defensar que la mitologia d'Homer i d'Hesíode provenien de fonts orientals, i que va arribar-los per via del poble pelasg, reflectint així mateix el simbolisme d'una antiga revelació. Els seus contemporanis van considerar aquest plantejament teòric "com una manera de reconciliar l'antiguitat clàssica amb la tradició judeo-cristiana". [2]

Aquesta obra va contrarestar la ideologia del nacionalisme romàntic, que mantenia la literatura i la cultura íntimament connectades amb un Volk, resumit en el concepte de Karl Otfried Müller d'una Stammeskultur grega, una "cultura tribal" grega. [3] Per a la seva i les properes generacions, "els orígens i el desenvolupament orgànic, en comptes de les influències culturals recíproques, es van convertir en la clau de la comprensió". [4]

L'obra de Creuzer va ser fortament atacada per Johann Gottfried Jakob Hermann a Briefen über Homer und Hesiod , i a la seva carta, adreçada a Creuzer, titulada Über das Wesen und die Behandlung der Mythologie; [5]. També per Johann Heinrich Voss, al seu Antisymbolik, i per Christian Lobeck, a Aglaophamus. Va ser elogiat, en canvi, encara que breument, per Hegel a la seva Filosofia del dret. [6]

Entre altres treballs de Creuzer destaquen:

- Una edició de l'obra de Plotí;

- Una edició parcial de l'obra de Ciceró;

- Die historische Kunst der Griechen (1803);

- Epochen der griechischen Literaturgeschichte (1802);

- Abriss der römischen Antiquitaten (1824);

- Zur Geschichte altrömischer Cultur am Oberrhein und Neckar (1833);

- Zur Gemmenkunde (1834);

- Das Mithreum von Neuenheim (1838);

- Zur Galerie der alten Dramatiker (1839);

- Zur Geschichte der classischen Philologie (1854).


Notes:

(1) "Simbolisme i mitologia dels pobles de l'antiguitat, particularment dels Grecs".

(2) Burkert, Introduction to Greek Religion. 1983.

(3) Müller fins i tot va desafiar l'etimologia semítica del nom Kadmos, a Orchomenos und die Minyer (1820, 1844), com va assenyalar Burkert.

(4) Walter Burkert, The Orientalizing Revolution: Near Eastern Influence on Greek Culture in the Early Archaic Period. 1992, pàg. 2.

(5) "Sobre el caràcter i el tractament de la mitologia"

(6) Secció 203; la història d'aquest diàleg públic és explicada al llibre de E. Howald titulat Der Kampf um Creuzers Symbolik, 1926.


Font: Aquest article és una obra derivada de l' edició de 1911 de l' Encyclopædia Britannica , disponible sense restriccions conegudes de drets d'autor . Aquesta obra derivada es troba disponible sota les llicències Llicència de Creative Commons i Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual 3.0 No adaptada.


Per llegir la seva obra:

Religions de l'antiquité, considérées principalment dans leurs formes symboliques et mithologiques a Google Books. Llibre gratuït descarregable en diversos formats. Llibre en llengua francesa.T'agrada la mitologia? Vols conèixer la rica espiritualitat dels nostres avantpassats? T'interessa l'enigmàtic món de les tradicions catalanes i europees? Vols saber que hi ha al darrera de les llegendes i de les rondalles?
Informa't dels nostres cursos i classes#mitolegs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada